Barbara Kruger

Lucrez cu imagini și cuvinte pentru că eu cred că au puterea să ne spună și să ne reamintească de unde venim și unde mergem. Ele au puteri și plăceri și dorințe și dezgust.”[1]

 

Barbara Kruger s-a născut în 1945 în Newark, New Jersey din Statele Unite. În 1964, s-a înscris la Syracuse University, unde a urmat un an cursurile universității și și-a dezvoltat interesul pentru design grafic, poezie și literatură.  În 1965, a urmat Parsons School of Design din New York pentru un semestru, unde a participat la cursuri susținute de Diane Arbus și Marvin Israel.

Artista abordează adesea teme inspirate din dezbaterile ce au loc în societatea contemporană într-o manieră grafică distinctivă ce suscită și incită la comentarii, abordând subiecte legate de politică, sexualitate, consumerism și legătura dintre putere și societate. Reacțiile la lucrările sale pot fi intelectuale, prin încercarea de asociere a diverselor mesaje între ele, dar mai ales emoționale.

Am ales să comentez despre două dinte lucrările sale care definesc în opinia mea esența mesajului artistei și anume Untitled (Your body is a battleground), 1989, și Past / Present / Future, expusă la Stedelijk Museum în 2010.

Untitled (Your body is a battleground), 1989, este o lucrare de mari dimensiuni 284×284 cm fiind realizată prin imprimare fotografică pe pânză cu suport de vinil, fiind expusă la muzeul The Broad din Los Angeles. Lucrarea reflectă un conflict în societate care continuă să fie divizată și astăzi în ceea ce privește dreptul la avort, dar și acțiunea militantă a artistei ca exponent al mișcării feministe. Actualitatea acestui conflict încă prezent în societate și puterea mesajului grafic al lucrării se susțin reciproc.

Lucrarea reprezintă un portret de femeie alb-negru, împărțit vertical în două, cu o parte pozitivă și una negativă, imagine care reprezintă fundalul și suportul pentru mesajul „Corpul tău este un câmp de luptă” scris cu alb pe un fundal roșu.

Depersonalizarea și obiectificarea femeii este accentuată de decuparea frunții personajului, iar accentuarea chipului personajului creată de acest decupaj îl transformă într-un mesaj foarte personal. Cele două jumătăți reflectă poziția înverșunată a taberelor implicate în dezbaterea publică, dar și o antiteză bine-rău. Poziționarea centrată, perfect simetrică sugerează echilibrul și diviziunea între aceste opinii, dar și depersonalizarea subiectului: cele două tabere se confruntă, dar personajul rămâne lipsit de putere și opinie între forțele care îi decid soarta.

Mesajul imprimat cu alb pe un fundal roșu, sugerează puritatea aspirațiilor personajului prins în vâltoarea conflictului etern din societate, un subiect fără soluție și fără empatie, prins într-o dezbatere care și-a pierdut esența, parcă ar spune „Și cu mine cum rămâne?”. Bătălia în sine a devenit mai importantă decât drama sau trăirile subiectului. Roșul accentuează și direcționează dramatismul problemei, subliniind atât urgența cât și interesul vital pentru subiect. În același timp, roșul incită, invită la poziție tranșantă, accentuând diviziunea, conflictul, urgența, lipsa de înțelegere pentru opiniile celeilalte tabere, dar în același timp lipsa de empatie pentru subiect.

Dimensiunea lucrării sugerează un alt raport al privitorului cu corpul, cu spațiul său interior.

 

‘Past / Present / Future’, de Barbara Kruger, expusă la Stedelijk Museum, 2010, este o instalație de mari dimensiuni, fiind realizată prin print digital pe vinyl. Lucrarea ocupă cei patru pereți și podeaua principalului spațiu expozițional al muzeului din Berlin, cuprinzând citate personale sau din autori celebri cum ar fi George Orwell sau Roland Barthes.

Este realizată bicolor, în alb și negru, cu mesaje scrise fie negru pe fundal alb, fie alb pe fundal negru, la dimensiuni foarte mari, dezintegrând ideea de spațiu și creând un univers în care privitorul plutește într-un spațiu atemporal.

Instalația creează un spațiu imersiv și transpune grafic imaginea societății contemporane în care individul este dominat de mesaj. Esența individului se pierde, creatorul  de mesaj îi dictează ce să facă, ce trebuie să simtă, cum trebuie să reacționeze și caută să-l determine să părăsească atitudinea pasivă și să devină militant. Nu există decât două opțiuni, alb sau negru, antiteza bine-rău, înger-demon, ambele fiind dictate de creatorul de mesaj. Ușile sunt slab reprezentate, sau chiar integrate în lucrare sugerând captivitatea, obligând la reflecție și decizie. Mesajele reflectă modul de realizare al mesajelor publicitare invitând la un consum direct (o lucrare celebră de început a sa este „Consum, deci exist”), susținând de altfel că lucrările sale nu necesită un doctorat în artă pentru a fi înțelese.

Lucrarea îmi amintește de conceptul psihologic de double binding: două opțiuni, ambele reflectând poziții diametral opuse, dar care nu reprezintă nici una un act de voință personală, plus imposibilitatea de a părăsi scena, ceea ce mă face captiv într-un conflict dintr-un univers străin, în care două forțe acționează distructiv și diametral opus.

Bibliografie:

Wielocha, A. B. (2021). Collecting archives of objects and stories: On the lives and futures of contemporary art at the museum. [Thesis, fully internal, Universiteit van Amsterdam].

https://pure.uva.nl/ws/files/54863036/Chapter_4.pdf

Barbara Kruger, Untitled (Your gaze hits the side of my face)

Barbara Kruger, Untitled (Your gaze hits the side of my face)

Female Iconoclasts: Barbara Kruger,

Female Iconoclasts: Barbara Kruger

Artist Barbara Kruger, Long Loyal to Recently Jailed Mary Boone, Heads to David Zwirner Gallery

https://www.artnews.com/art-news/market/barbara-kruger-david-zwirner-gallery-1202668686/

 

[1] Female Iconoclasts: Barbara Kruger. https://magazine.artland.com/female-iconoclasts-barbara-kruger/

Având peste 1500 de studenți cu 25 programe de studii, acoperind toate domeniile artistice, Universitatea se constituie într-un emițător al culturii, care contribuie la protejarea și promovarea creației artistice românești, cultivarea și dezvoltarea gustului pentru frumos și pentru creație autentică.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *