
Marina Abramović
„Un artist mare trebuie sa fie pregătit sa eșueze. Când ai succes și publicul te acceptă, începi să repeți aceleași idei care ți-au adus succesul. Însă un artist mare riscă mereu și își depășește limitele, încearcă un nou teritoriu, un loc pe care nu l-a explorat până atunci, un loc în care poți să riști și să eșuezi. Să fii gata să eșuezi este ceea ce te face un artist adevărat.”[1]
Marina Abramović este un pionier al artei, care își folosește corpul pentru a mijloci o îmbinare între performer și audiență testând limitele corpului și capacitatea minții.
Născută în Belgrad și crescând în timpul regimului comunist opresiv iugoslav, Abramović și-a început viața răspunzând autorității: părinții săi aveau legături cu regimul comunist și ea vorbește despre copilăria sa negativ, fiind educată într-un regim strict, sever, violent și militaristic. A urmat cursurile Academiei de Arte din Belgrad și studii post-universitare la Academia de Arte din Zagreb.
Am ales performance-ul Imponderabilia
În Imponderabilia (1977, reprodusă în 2010) doi performeri, amândoi complet nud stau în cadrul unei uși, iar publicul trebuie să se strecoare printre ei pentru a trece. Situația în care sunt puși trecătorii este inedită, trebuie să aleagă către care dintre performeri să fie cu fața, eventual de care este mai preferabil să se atingă. În același timp, dezvăluie modul interior de a percepe nuditatea expusă public, opinia despre nuditate și sexualitate, precum și atingerea fizică. Percepția publicului este alterată prin intermediul mai multor simțuri, vizual, tactil, olfactiv lucru care face ca și experiența psihologică să fie mai intensă și mai greu de ascuns. Constrângerile simultane copleșesc vizitatorul: nu atingem exponatele în muzeu, nu atingem persoanele nud, să trec sau nu, aș putea fi agresat, aș putea fi considerat agresor, trecerea îngustă reprezintă un risc sau dincolo mă așteaptă un risc și mai mare, pătrund în spațiul personal al cuiva sau permit cuiva să pătrundă în spațiul meu personal, etc.
Este o formă de artă, un experiment social ce invocă un răspuns psihologic ce arată o cale prin care artista sugerează o eliberare de normele sociale, dar și o formă care incită la reflecție asupra rațiunii acestor norme, fenomen declanșat și amplificat de modul șocant de realizare dar și de rezoluția finală a vizitatorului care, în cele din urmă va aprecia sau va urî experiența.
[1] Cele 5 performance-uri care au definit cariera Marinei Abramović: „Eram pregatita sa mor de mai multe ori”
https://www.urban.ro/5-performance-uri-marina-abramovic/
Bibliografie
Marina Abramović Biography
https://www.sothebys.com/en/artists/marina-abramovic
Marina Abramović Biography
http://www.marinaabramovic.com/bio.html
Marina Abramović
https://en.wikipedia.org/wiki/Marina_Abramovi%C4%87#Works_with_Ulay_(Uwe_Laysiepen)
Având peste 1500 de studenți cu 25 programe de studii, acoperind toate domeniile artistice, Universitatea se constituie într-un emițător al culturii, care contribuie la protejarea și promovarea creației artistice românești, cultivarea și dezvoltarea gustului pentru frumos și pentru creație autentică.
0 Comments